אילו הוצאות מוכרות לבעל עסק לעניין מס הכנסה ומע"מ
במאמר זה נעמוד על ההבדלים בין הוצאה מוכרת מס הכנסה ובין הוצאה מוכרת מע"מ וכן איזה תיעוד אנו צריכים לשמור כדי להכיר בהוצאה בספרים.
עוסק מקבל תשלומים עבור דמי שירותים/מכירות ללקוחות ובנוסף עוסק משלם על הוצאות שונות.
היות ועוסק משלם מס הכנסה וביטוח לאומי על ההכנסה החייבת, כלומר הכנסות פחות הוצאות, חשוב לדעת אילו הוצאות ניתן להכיר בעסק ובכך להקטין את תשלומי המס וביטוח לאומי בסוף השנה.
הוצאה מוכרת היא הוצאה שרשויות המס מכירות בה כהוצאה שהעסק הוציא לשם יצירת הכנסה.
סעיף 17 לפקודת מס הכנסה מגדיר הוצאה מוכרת כהוצאה הכרחית ששימשה בעסק בייצור הכנסה, אלא אם נקבע בתקנות כי הוצאה זו אינה מוכרת.
כך לדוגמא, קניית ציוד ספורט יכולה להיות הוצאה מוכרת לעוסק שהוא מאמן כושר, אולם עבור עוסק שמספק שירותי משרד- איננה הוצאה מוכרת היות ולפי הגדרת העסק שלו, היא לא הכרחית בייצור הכנסה. כמובן שתמיד יכולים להיות יוצאי דופן ומומלץ להיוועץ ברואה חשבון או יועץ מס בנושא.
דוגמאות להוצאות שכיחות הינן רכישת צרכי משרד כגון: קלסרים, ניירות למדפסת וכו', אשר אכן משמשים כהוצאה מוכרת לצורך מס הכנסה ומע"מ.
לעומת זאת, תשלום עבור שהות בבית קפה אינו נחשב לשירותי משרד המותרים בניכוי, גם אם העובד אכן עובד במהלך שהותו שם.
הוצאות מיוחדות
כגון שכירות משרד, יוכר רק אם העוסק קיבל חשבונית מס מהמשכיר או שהפיק חשבונית עצמית לטובת המשכיר וכן ההוצאה דווחה בתיק ניכויים של העסק (השוכר).
הוצאות מעורבות
הוצאות המשמשות גם לצורך עסקי וגם לצורך פרטי, לדוגמא הוצאות אחזקת רכב, טלפון נייד וכו'. בהוצאות מעורבות לפעמים ניתן להכיר בשיעורים שונים את ההוצאות לטובת חישוב הכנסה החייבת ובשיעור שונה לעניין קיזוז תשלום התקופתי למע"מ. כך לדוגמא, הוצאות כיבוד בעסק (ציוד קפה, סוכר ועוגיות) יוכרו לעניין מס הכנסה 80% אולם מע"מ יוכר בשיעור של אפס. למשל אם עוסק מורשה רכש ציוד קפה בעסק בסך של 117 ש"ח כולל מע"מ, 17 ש"ח מע"מ לא יוכל לקזז מהתשלומים במועד הדיווח למע"מ ,אולם לצורך מס הכנסה יוכל להכיר סך של 80% מתוך ההוצאה.
על מנת שחלק מההוצאה יהיה מוכר, יש לבצע הפרדה בין החלק העסקי לפרטי. נקודה זו חשובה במיוחד עבור בעלי עסק שעובדים בביתם. דוגמא נפוצה לכך היא עוסק שעובד מבית הכולל 4 חדרים. במידה והקצה חדר אחד לטבת המשרד שלו, יהיה זכאי להכיר במקרה זה ב- 1/4 מתוך סך הוצאות חשמל, ארנונה וועד בית.
דוגמא נוספת להוצאה מעורבת בעסק הינה אחזקת רכב הכוללת דלק, הוצאות אחזקה, ביטוחים ורישיונות, הוצאות חניה לא קבועה ואגרת כביש 6. הוצאות אלו יוכרו לצרכי מע"מ בשיעור 2/3 ,אולם לצרכי מס הכנסה, ההוצאה המוכרת היא 45% מתוך כלל ההוצאה. כך לדוגמא אם שילמנו על תיקון רכב בסך של 350 ש"ח כולל מע"מ. המע"מ המוכר הינו בסך של 33 ש"ח ואילו לצרכי מס הכנסה ניתן להכיר בסך של 142.65 ש"ח (350 ש"ח פחות 33 ש"ח שמוכר למע"מ, כפול 45%).
מה ההבדל בין עוסק פטור לבין עוסק מורשה
עוסק פטור, יכול לנכות את מלוא ההוצאה המותרת כולל המע"מ ששילם. בעוד שעוסק מורשה, ינכה רק את מחיר הבסיס ששילם (ללא המע"מ), שכן את המע"מ ששילם הוא רשאי לקזז (מע"מ תשומות) מתוך תשלומי המע"מ (מע"מ עסקאות) שיעביר לרשות המיסים. החריג לכך הוא הוצאות מעורבות כמו שהוסבר לעיל.
אילו מסמכים קבילים לצורך הכרה בהוצאות?
המסמכים אותם יש לשמור לצורך הכרה בהוצאה הינם חשבונית מס או חשבונית מס קבלה מקוריים בלבד. כלומר המסמך שקיבלנו פיזית מהחנות, ולא צילום מסך או צילום של חשבונית המס. החריגים לכך הם חשבונית מס שהופקה נאמן למקור (מקבלים פיזית את הצילום עם חותמת נאמן למקור וחתימה), חשבונית מס ממוחשבת חתומה באופן דיגיטלי שנשלחת לאימייל או whatsapp שאותם ניתן להדפיס ולהכיר בעסק או קבלה מעוסק פטור (שאינו יכול להפיק חשבונית מס).
האמור לעיל מהווה דוגמא בלבד ואיננו מחליף ייעוץ מס ולכן לקבלת מידע נוסף ניתן לפנות למשרדו של אדי גוטסמן לצורך קביעת פגישה.